Zbirka oružja, vojne opreme i militarija

Bjelovarsko-bilogorski kraj baštini dugu vojnu tradiciju. Još u drugoj polovici 18. stoljeća Bjelovar postaje vojno i gospodarsko središte Varaždinskog generalata. Sjećanje na vojnu povijest grada čuva Zbirka oružja, vojne opreme i militarija.

U njoj se nalazi: oružje, kacige, kape, oznake činova i dr. Oružje dijelimo na vatreno i hladno, a među najzanimljivije primjerke vatrenog oruža ubrajaju se restaurirane puške i pištolji iz 18. i 19. stoljeća. Treba istaknuti puške tančice, tipa karanfilke i šišane – turske vojničke puške, bogato ukrašene što upućuje na majstorstvo oružara. Zanimljivi su pištolji na kremen iz 18. stoljeća, te pištolj na kapislu Iohanna Kuchenreutera iz istoimene regensburške radionice. Uz vojnike vatreno oružje koristili su i športaši. U drugoj polovici 19. stoljeća u Bjelovaru je djelovalo streljačko društvo, a u muzeju se čuvaju puške sistema Martini-Henry i Mannlicher iz tog razdoblja.

Uz vatreno oružje čuvamo i hladno, npr. jatagane, posebne dugačke noževe i elegantne svečane sablje austrougarskih časnika. Vojnici su uz oružje nosili i kacige. U muzeju je pohranjena perzijska kaciga vjerojatno iz 18. stoljeća, koja je korištena diljem Dalekog istoka.

Za istaknuti je svečana časnička bluza našeg sugrađanina Rudolfa Fingerhuta koji se borio u I. svjetskom ratu kao pripadnik Varaždinske 16. pješačke pukovnije sa sjedištem u Bjelovaru.

Svečana časnička bluza Rudolfa Fingerhuta
Mjesto nastanka: Austro-Ugarska
Vrijeme nastanka: 1918. g.
Materijali: vunena tkanina, pamučna tkanina, pozamenterijske trake
Dimenzije: 70 x 44 cm; rukav: 60 cm
Inventarni broj: GMB-2857

Jatagan bjelosapac
Vrijeme nastanka: 18. st.
Materijali: željezo, bakar, drvo, koralj, olovo, koža
Dimenzije: 75 cm
Inventarni broj: GMB-17040(1-2)

Skip to content