Svjetski dan sporta ove se godine obilježava 27. svibnja

TAFISA, svjetska asocijacija „Sporta za sve“ organizira Svjetski dan sporta „Challange day – Dan izazova“, najmasovniju međunarodno sportsko rekreacijsku manifestaciju u kojoj sudjeluje 50-tak zemalja svijeta. Obilježava se svake godine posljednje srijede u svibnju. Tog dana se pozivaju građani da se uključe minimalno 15 minuta u neki oblik sportsko rekreacijskih aktivnosti.

Povodom obilježavanja dana sporta podsjećamo vas da je prvi biciklistički klub u Bjelovaru osnovan 1909. godine pod nazivom Hrvatski koturaški klub „Sokol“ Bjelovar. Godine 1910. klub je organizirao utrku Bjelovar-Đurđevac-Bjelovar. U razdoblju od 1910. do 1914. godine klub sudjeluje u mnogim natjecanjima, a nakon Prvog svjetskog rata nastavlja s radom. Najuspješniji biciklist kluba Stjepan Ljubić nastupio je na Olimpijskim igrama 1928. u Amsterdamu, a Ivković je sljedeće godine osvojio naslov najboljeg bicikliste u Jugoslaviji. U to vrijeme biciklizam u Bjelovaru bio je na vrhuncu. Za 20-godišnjicu postojanja i djelovanja Hrvatskog koturaškog kluba „Sokol“ organizirana je utrka na kojoj su, osim Bjelovarčana, sudjelovali mnogi jugoslavenski biciklisti. Našli su se tu prvaci države Antun Banek i Slavko Štruman, a kao specijalni gost pojavio se tadašnji prvak Donje Austrije Ferdinand Gatering. Početkom 30-ih godina počinje stagnacija kluba, a tome je pripomogao odlazak Ljubića i Ivkovića u Zagreb. Na prvenstvu kluba 1935. godine održana je posljednja biciklistička utrka.

Iz Zbirke fotografija i albuma Gradskog muzeja Bjelovar predstavljamo fotografije odbora i članova Hrvatskog koturaškog kluba „Sokol“ iz 1909. i biciklističku utrku pod vodstvom motora iz 1931. godine.

Pripremila Antonija Ravenšćak, kustos Gradskog muzej Bjelovar

Skip to content