Štrajk u tvornici SMEV 1922. godine

Dana 12. lipnja 1922. godine u bjelovarskoj tvornici “Smev” radnici su proglasili štrajk kao odgovor na produljenje radnog vremena od strane uprave tvornice.

Naime, uprava je produljila vrijeme popodnevne pauze za odmor od 12 do 15 sati, čime su radnici bili vezani za tvornicu 11 sati na dan (pa se tako s pauzom radilo od 7:00 do 18:00 sati). Time su bili spriječeni ostvarivati dodatnu zaradu na drugim mjestima (zbog, kako su tvrdili, niskih nadnica) ali im je uskraćeno i vrijeme koje su mogli provesti s obiteljima. Radnici su potom preko svojih predstavnika uputili pismeni protest upravi tvornice, na što im je odgovoreno da će se donijeti rješenje tek za četiri dana. Ne čekajući istek roka radnici su idući dan, 12. lipnja, proglasili štrajk u kojemu je sudjelovalo oko 230 radnika koji su tražili poboljšanje radnih uvjeta, a štrajkašima su se iz solidarnosti pridružili i radnici iz bjelovarskog paromlina. Također, radnici su za vrijeme štrajka zaposjeli ulice kojima se prilazilo tvornici, kako bi onemogućili dolazak “štrajkbreherima”. Štrajk je trajao trinaest tjedana, a o njemu je pisao i Demokratski glas, tjednik Demokratske stranke, koji je i inače objavljivao vijesti o radničkom pokretu.

… sloboda radnika nastaje tek onim časom, kada prestaje dnevni rad. Otuda i borba radnika, da rad navečer prestane što prije, ustvari želja za što većom slobodom, da bi se mogli više posvetiti svojoj obitelji, djeci i svome kulturnom uzdizanju (Demokratski glas, br. 27, od 8. srpnja 1922.).

Mlin Bjelovar

Jedna od najvećih tvornica po broju radnika u Bjelovaru bio je mlin koji je djelovao pod nazivom „Sjedinjeni paromlini d.d.“. Tvornica strojeva “Smev” činila je dio te tvrtke, osnovana 1917., radila je do 1926. godine. Vlasnik i utemeljitelj tvornice bio je poduzetnik Eduard Nöthig (1877.-1930.). U “Smevu” su se proizvodili dizelski motori, mlinovi, razni gospodarski strojevi poput preša za grožđe, drobilica i preša za ulje, gaterskih pila za pilane, reznih ploča, kotača za plugove te ostalih strojeva prema potrebama i nacrtima. Dio tvornice bila je i ljevaonica gdje su se lijevali odljevci za različite svrhe te pilana. Tvornica je zapošljavala od 200 do 300 radnika, a proizvodila je 1200 tona lijevanog željeza na godinu. “Smev” je proizveo i prvi industrijski dizelski motor u tadašnjoj državi. Zatvaranju tvornice kumovala je velika inozemna konkurencija te slabljenje kupovne moći stanovništva.

Skip to content