Razglednica izdana povodom Euharistijskog kongresa u Bjelovaru, 19. i 20. lipnja 1935. godine

GMB-C1437
Zbirka čestitaka i razglednica

Kongresi su javna manifestacija vjere, katolicizma hrvatskog naroda i svakom pojedincu pomagala da na dublji način proživi svoju vjeru i da je posvjedoči svojim životom i primjerom. Nadbiskup Stepinac je kongrese promicao kao lijek protiv malovjernosti i malodušnosti u vjerskom životu, a ujedno su bili i prilika za zajedništvo vjernicima i crkvenim poglavarima, te očitovanje vjere u Isusa Krista u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Euharistijski kongres u Bjelovaru održan je 19. i 20. lipnja 1935. godine. Svi sudionici kongresa bili su zamoljeni da paze i čuvaju dostojanstvo ovakve vjerske manifestacije i da slušaju upute od strane policije i redatelja Tome Srebrenovića. Stanovnici svih kuća u ulicama kojima se kretala procesija rasvijetlili su i okitili prozore cvijećem i ćilimima. Prema rasporedu svečanosti i priredaba za vrijeme Euharistijskog kongresa preuzvišeni g. nadbiskup-koadjutor dr. Alojzije Stepinac stigao je u dan ranije u Bjelovar. Na kolodvoru su ga dočekali predstavnici vlasti, ustanova, pozvanih društava, vatrogasna četa s gradskom glazbom, hrvatska pjevačka društva „Dvojnice i „Golub“. Poslije pozdrava krenulo se u procesiji u crkvu sv. Terezije gdje je održana propovijed i blagoslov. Nakon toga Gradska glazba, pjevačka društva „Dvojnice“ i „Golub“, Križari, Križarice i Hrvatski katolički muževi svrstali su se u povorku s lampionima u ruci i krenuli s vježbališta Sokolskog doma I. prema Trgu kralja Petra i oko trga do rimokatoličkog župnog dvora. Ovdje je podoknicu nadbiskupa Stepinca pozdravio u ime katolika grada Bjelovara predsjednik kongresa Slavoljub Kolesarić. Sljedeći dan je započeo sa sv. misom uoči sv. potvrde koja je trajala cijelo prijepodne. Poslijepodne su održana predavanja gđe. Stanković, dr. Protulipca, prof. Grgeca, majora m. Metzger i dr. Cicka na ljetnom vježbalištu Sokolskog doma I. Na istom prostoru prikazana je duhovna igra „Izgubljeni sin“. Tijekom večeri održana je lurdska procesija, a nakon nje polnoćka u crkvi sv. Terezije koju je održao dr. Ferdo Rožić. Pontifikalnu sv. misu 20. lipnja u crkvi sv. Terezije predvodio je zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac, a poslije je održana euharistijska procesija. Kako je ovo bila i tijelovska procesija, postavljene su uobičajene sjenice za čitanje evanđelja: I. kod realne gimnazije, II. u jugoistočnom uglu Trga S. Radića, III. kod kapelice sv. Florijana i IV. kod Narodne čitaonice. Euharistijski kongres je proveden u uzornom redu i miru, bez incidenata, a pohodilo ga je 25 000 ljudi.

Iz muzejskog fundusa predstavljamo razglednicu izdanu povodom Euharistijskog kongresa u Bjelovaru i fotografije nastale tijekom kongresa iz fundusa Zagrebačke nadbiskupije.

Pripremila Antonija Ravenšćak, kustos Povijesnog odjela

Skip to content