Povelja kraljice Marije Terezije o sajamskim privilegijama Bjelovara

Razglednica Bjelovara
Adolf Kolesar
Bjelovar, 19./20. st.
karton; litografija u boji
Zbirka čestitaka i razglednica
GMB-C1647

Povelja Marije Terezije kojom 26. veljače 1772. godine carica daje Bjelovaru sajamske privilegije. Tom poveljom carica Marija Terezija odobrava održavanje sajmova u Bjelovaru, na sajmištu koje se nalazilo na prostoru današnjeg Trga Stjepana Radića i Trga Hrvatskih branitelja. Povelja se sastoji od sedam listova pergamene s tekstom pisanim na njemačkom jeziku i originalnim potpisom carice Marije Terezije. Veličina listova je 38,5 x 25,5 cm. Korice su veličine 39 x 27 cm, presvučene crvenim baršunom i proviđene žutom svilenom trakom. S donje strane, na zlatnoj isprepletenoj traci visi, u zaštitnoj metalnoj kutiji, okrugli pečat promjera 8 cm u crvenom pečatnom vosku. Poveljom se odobravaju dva godišnja sajma (11. svibnja i od 12 do 14. svibnja) te tjedni sajmovi svakog četvrtka. Dani održavanja sajmova su se mijenjali, pa je tako 7. lipnja 1862. potpisan novi Sajamski red po kojem je određeno da se tjedni sajmovi održavaju svake nedjelje, a mjesečni sajmovi svakog prvog ponedjeljka u mjesecu i godišnji sajmovi 19. i 20. listopada svake godine. Tradicija sajmovanja nastavila se sve do današnjih dana održavanjem Međunarodnog stočarskog i gospodarskog sajma u Gudovcu koji posjeti oko 100. 000 ljudi.

Orginalni tekst ove povelje je na njemačkom jeziku i njegov prijevod na hrvatski u cijelosti glasi:

Marija Terezija, božjom milošću rimska carica udovica, kraljica Ugarske, Češke, Dalmacije, Hrvatske, Slavonije; nadvojvotkinja Austrije, vojvotkinja Burgundije, Štajerske, Koruške i Kranjske; velika kneginja Erdelja; markgrofica Moravske; vojvotkinja Brabanta, Limburga, Luksemburga i Gelderna, Wüttemberga, Gornje i Donje Šleske, Milana, Mantove, Parme, Piacenze i Quastalle; kneginja Švapske; poknežena grofica Habsburga, Flandrije, Tirola, Hennegaua, Kiburga, Gorice i Donje Lužice; grofica Namura, gospođa slovenske marke i Mechelna; vojvotkinja udovica Lotaringije i Bara; velika vojvotkinja Toscane. Priznajemo javno ovom ispravom i proglašujemo svima da nam je naše Dvorsko ratno vijeće dolično predalo predočenje koje mu je pristiglo od višeg vojnog zapovjedništva našeg Varaždinskog generalata po kojem bi svako najbolje služio i prihvaćanju nedavno novo izgrađenog štabnog mjesta Bjelovara u našoj Varaždinskoj krajini i isto tamo podignutog slobodno vojnog komuniteta, kada bi najmilostivije izvoljeli ukrasiti i snabdjeti ovo mjesto i općinu pored dozvolom tjednog sajma koji bi se održavao svakog četvrtka, kao i slobodom dva godišnja sajma, koji bi se najdoličnije mogli održavati jedan tri dana od druge nedjelje nakon Duhova, a drugi dvanaestog listopada i slijedeća dva dana. Ovdje smo milostivo prihvatili ovo pošteno predočenje i najpokorniju molbu, a također bi bili blagonakloni svemu, što može unaprijediti prihvaćanje naših vjernih okruga Vojne krajine.

Dakle smo promišljenom odvažnošću, dobrim savjetom i pravim znanjem gore spomenutoj našoj vjernoj vojnoj općini u Bjelovaru najmilostivije podijelili nadležnost i slobodu, pomoću kojih mogu po dobroj odredbi našeg tamošnjeg višeg vojnog zapovjedništva uvesti i održavati ne samo formalan tjedni sajam svakog četvrtka, nego i svake godine dva svečana godišnja sajma s istaknutim znakovima slobode i s istim slobodama, koje uživaju i druga slobodna mjesta i gradovi pri svojim godišnjim sajmovima; i to prvi (sajam) kroz tri dana od druge nedjelje nakon Duhova, a zadnji dvanaestog listopada i slijedeća dva dana isključujući nedjelju koja bi mogla pasti u to vrijeme.

Ovom ispravom dajemo i podjeljujemo vašoj općini ovu slobodu trgovine najvišom neograničenom vlašću; određujemo, postavljamo i želimo da više puta spomenuta sloboda bude stalno na snazi, i općina, kao i njeni nasljednici, treba i može neometano od svih upotrebljavati, koristiti i uživati onakve mjere kakve je sama odredila.

Međutim, nama i našim nasljednicima dajemo pravo neškodljivo našim zemaljskim pravima, i sa jasnim uvjetima, te slobode povećavati, smanjivati ili sasvim ukinuti ovisno o zahtjevu vremenu i okolnostima.

Prema tome ovim najmilostivije zapovijedamo svim našim duhovnim i svjetovnim oblastima, posebno našoj generalkomandi koja je postavljena u Varaždinskoj krajini, kao i ostalim nadstojnicima, činovnicima, stanovnicima, podložnicima i vjernima, koje god bili časti, staleža, službe ili naravi, i želimo da mirno ostave više puta spominjani vojni komunitet u Bjelovaru i njihove nasljednike pri gore istaknutim slobodama trgovine i pri ovoj našoj najmilostivijoj darovnoj ispravi koja im to pdjeljuje, da ih puste da iste slobodno upotrebljavaju, koriste i uživaju, pritom moćno štite, brane i izvršavaju, protiv toga ih ne opterećuju, zabrinjavaju ili napadaju, niti ako netko nešto drugo dozvoli, ni na koji način, ma koliko to netko želio, ne može izbjeći našoj teškoj nemilosti i kazni. Ovo ozbiljno smatramo s potvrdom ove isprave. Dano u našem rezidencijalnom gradu Beču, dvadeset i šestog veljače tisuću sedamsto sedamdeset i druge, u trideset i drugoj godini našeg vladanja.

(prevela s njemačkog jezika : Ivana Horbec)

Povelja je izložena u stalnom postavu Gradskog muzeja Bjelovar.

Pripremila Antonija Ravenšćak, kustos Povijesnog odjela

Beč, 26. 2. 1772.
karton, papir, crveni baršun, drvo, vosak
Zbirka cehalija
GMB-154

Skip to content