Otvoren dio posvećen srednjovjekovnom lokalitetu Gudovac – Gradina

U okviru privremenog stalnog postava Gradskog muzeja Bjelovar 21. ožujka 2018. otvoren je dio s eksponatima Arheološkog odjela, posvećen srednjovjekovnom lokalitetu Gudovac – Gradina.

Najveću svoju slavu Gudovac je doživio u vrijeme vlasnika magistra Petra, vicepronotora kraljevine Slavonije i vikara zagrebačkog biskupa te upravitelja biskupskih posjeda, visoko pozicioniranog na ugarskom dvoru kralja Matije Korvina (hrvatski kralj 1458.-1490.), o čemu svjedoče brojni luksuzni pokretni arheološki nalazi iz arheoloških istraživanja 2003.-2005. godine. Jedan od vrijednih nalaza svakako je i pisanica, trenutno najstarija u Hrvatskoj, rađena u tehnici oslikavanja voskom na bojanoj osnovnoj površini i geometrijskog motiva.

Otvaranje arheološkog dijela privremenog stalnog postava vezano je uz manifestaciju “Pisanicom do Uskrsa” u organizaciji Grada Bjelovara, a pisanica iz Gudovca, “zvijezda” manifestacije, koja bi uskoro trebala biti brendirana kao autohtoni bjelovarski suvenir, pokazuje kako naša narodna tradicija čuvanja uskrsnih običaja seže u srednji vijek, puno dublje nego što se do sada pretpostavljalo.

Skip to content