Kulturno-povijesni odjel

Sadrži vrijednu zbirku restauriranog antikvitetnog namještaja iz raznih povijesnih i stilskih razdoblja, od baroka do secesije (barokni sekreter s tajnim pretincima i rokoko krevet s kraja 18. st., historicistička replika tzv. “crnog salona” baroknog majstora Andre Charlesa Boulla, bidermajerska komoda i kristaljera, “bijeli salon” iz druge polovice 19. st., salonski komplet iz doba secesije glasovitih bečkih proizvođača namještaja braće Thonet, primjerak stolca njihova konkurenta J. Kohna, dvosjed bečkog projektanta Hoffmanna i dr.).

Tu su i satovi raznih stilskih razdoblja, među kojima se ističu sunčani sat s kompasom i ugraviranim imenima europskih gradova i njihovih zemljopisnih širina (Pariz, poč. 18. st.) te brojni drugi predmeti i dokumenti koji svjedoče o europskom kulturnom naslijeđu grada Bjelovara i njegovih stanovnika.

Ovdje se nalazi i zbirka sakralnih i umjetničkih predmeta među kojima osobitu vrijednost imaju zbirka Judaica (predmeti iz nekadašnje sinagoge Židovske vjeroispovjedne općine) i oltar iz crkve sv. Katarine u Gornjim Zdjelicama iz 17. st.

Skip to content