Kožni kaput Grge Jankesa

Kožni kaput (šinjel) iz NOB-a (1941.-1945.)
Koža, original, Jugoslavija
Dužina: 125 cm, širina (ramena): 43 cm
GMB, inv. br. 1918
donacija Maje Jankes 1980. godine
Zbirka novije povijesti
Povijesni odjel

Kožni kaput nosio je komunistički ilegalac i španjolski borac Grga Jankes (Križic kod Ivanske 1906. – Beograd 1974.). Završio je postolarski zanat u Bjelovaru, od mladosti je član SKOJ-a, a član Komunističke partije i sindikata od 1927. godine. U vrijeme Šestosiječanjske diktature (1929.) uhićen je i osuđen na šest godina robije koju je izdržao u Srijemskoj Mitrovici i Lepoglavi.

Dosta je djelovao upravo u Bjelovaru, gdje je nakon povratka s robije 1935. nastojao organizirati radnike. Od 1936. godine i izbjegavanja uhićenja u Nišu počinje njegova još intenzivnija ilegalna djelatnost, a 1937. otišao je u španjolski građanski rat gdje je djelovao kao dobrovoljac u Internacionalnim brigadama. Nakon sloma republikanske vojske našao se u koncentracijskom logoru u Francuskoj da bi se 1941. vratio u Jugoslaviju.

Po nalogu Partije radio je u organizaciji otpora na bilogorskom području. Od jeseni 1944. sudjelovao je u organizaciji privrednog života i formiranju vlasti u Beogradu nakon zauzeća grada od partizana i Crvene armije.

Nakon rata bio je predsjednik Sindikalnog vijeća Beograda i tajnik Centralnog odbora Saveza sindikata Jugoslavije te izaslanik Savezne skupštine i član Predsjedništva Centralnog vijeća Saveza sindikata Jugoslavije. Godine 1960. objavio je knjigu „Zapisi ilegalca“, autobiografiju koja seže do 1941. godine i okupacije Jugoslavije. Bio je nositelj Partizanske spomenice 1941. i drugih odlikovanja, a narodnim herojem proglašen je 1953. godine.

Prikazani kaput je vrlo vjerojatno njemački, no točno porijeklo nije poznato. Model je sličan kaputima kakve su nosili pripadnici njemačkog zrakoplovstva (Luftwaffe) te agenti njemačke tajne policije Gestapo. U Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, u gradu Inđiji (danas Srbija) postojala je industrija padobrana i kožne opreme Knebl & Dietrich koja je između ostalog šivala i kožne kapute za okupatore što se može dovesti u vezu s Jankesovim kaputom. Kaput je tamnosmeđe boje te pokazuje znakove iznošenosti. Također, ima puceta s natpisom „For gentlemen“ („Za gospodu“), što je bila engleska marka puceta koja se u dvadesetim i tridesetim godinama prošlog stoljeća distribuirala širom Europe.

Mario Jalšovec

Grga Jankes
Skip to content