Etnološki odjel

Najznačajniji predmeti vezani su uz tekstilno rukotvorstvo s raznih lokaliteta Bilogore i sjeverne Moslavine (jastučnice iz Dautana iz 1880., vilani s kraja 19. st. te ćilimi nastali u razdoblju između 1900. i 1920. godine), zbirka dva različita tipa ženskih oglavlja s područja Bjelovarsko-bilogorske županije: tzv. špice (tj. ovratnik rađen od čipke na batiće) i poculica (u obliku četverouglaste kapice bogato ukrašene šarenim vezom).

Tu su i predmeti koji dokumentiraju proces proizvodnje tekstila od povjesma do završnog procesa tkanja, odnosno izrade platna, s tkalačkim stanom, tarom, iz 1856. godine.

Od sitnih drvenih predmeta ističu se kepčije, pastirske čaše izrađene tehnikom dubljenja iz jednog komada drveta i ukrašavane tehnikom urezivanja, raznolikim geometrijskim ornamentima.

Zbirka seoskog mobilijara dokumentira promjene u načinu stanovanja i organizaciji obiteljskog života na ovom području od razdoblja zadruga do pojave individualnih obitelji (1850.-1950.).

U odjelu posebnu zbirku predstavlja keramo-plastika samouke kiparice Evice Pocrnić iz Donje Kovačice te ostavština Zvonimira Lovrenčevića, sakupljača folklornog blaga Bilogore i Sjeverne Moslavine.

Odjelu pripada i Zbirka čestitaka i razglednica koja broji preko 4000 primjeraka s različitim temama (razglednice Bjelovara i naselja na području BBŽ, uskrsne i božićne čestitke), kao i Zbirka etnološkog suvenira s preko 100 primjeraka lutkica iz Hrvatske i svijeta.

Skip to content