sjede: Žigrović, Fleischer, M. Rojc, a stoje: V. Homotarić, dr. Strizić i J. Hohnjec
fotografija
Bjelovar, 19./20. st.
GMB-23763

„zato i smjestili ovamo u Bjelovar, u kaznenu koloniju (Strafkolonie), gdje neimate veze sa svijetom, gdje ne ima nikakve duševne pobude…“ Milan Rojc

Na današnji dan, 1. 6. 1946. preminuo je hrvatski pravnik i političar Milan Rojc. Podrijetlom Slovenac, studirao je pravo u Zagrebu i Beču. Nakon završenog studija 1879. godine otvara odvjetnički ured u Bjelovaru.

Rojc je bio jedan od najbogatijih Bjelovarčana, a svoj imetak stekao je baveći se odvjetničkim poslom, najmom nekretnina i prodajom proizvoda sa svojih posjeda. Kao pristaša Neovisne narodne stranke i vođa Hrvatsko-srpske koalicije u gradu imao je velik utjecaj na gradske poslove. U svom listu „Budi svoj, kojeg je pokrenuo 1901. g., često je pisao o gradskim problemima i kritizirao gradsku upravu zbog podizanja poreza. Na dužnosti gradskog zastupnika postavljao je pitanja o održavanju gradskih ulica, elektrifikaciji grada i dr. Bio je predsjednik Hrvatskog pjevačkog društva „Dvojnice“, povjerenik Matice hrvatske za Bjelovar, inicijator osnivanja Hrvatskog sokola u Bjelovaru, jedan je od utemeljitelja Tjednika bjelovarsko-križevačkog.

Godine 1906. postavljen je za predstavnika Odjela za bogoštovlje i nastavu u Zagrebu (1906-07., 1917-20). Na toj dužnosti zauzimao se za osnivanje niza visokoškolskih ustanova, među kojima i Pomorske akademije u Bakru, Više pedagoške škole i Tehničke visoke škole u Zagrebu, Etnografskoga muzeja, Medicinskoga fakulteta i Veterinarske visoke škole u Zagrebu.

Iz muzejskog fundusa izdvojili smo fotografiju Milana Rojca u društvu Bjelovarčana.

Pripremila Antonija Ravenšćak, kustos Povijesnog odjela

Skip to content