Bilogorske Dude Marka Križana

(Glazbeni odjel/Zbirka glazbala, inv. br. GMB 2017) ručni rad Marka Križana; drvo/koža/metal

Aerofono glazbalo s mješinom u Bilogori se naziva dude, a svirač dudaš. O dudama kao glazbalu i dudašima saznajemo najviše u radu Zvonimira Lovrenčevića objavljenom u časopisu Narodna umjetnost u kojem je opisano glazbalo i način izrade.

Saznanja o tome, Lovrenčević je doznao od Marka Križana (1881. – 1968.) posljednjeg aktivnog bilogorskog dudaša koji je sam govorio da je za svakog dudaša bila čast da sam napravi svoj instrument.

Marko Križan rođen je 1881. godine u Klokočevcu. Potječe iz stare graničarske zadružne obitelji, čiji se jedan predak, izvjesni Blaž, doselio iz Samarice.

Kao sedmogodišnji dječak, Marko Križan je bio nazočan na jednom događaju koji je na neki način utjecao na njegov budući život. Bilo je to 1888. godine kada je u Bjelovar došao austrougarski car Franjo Josip I. Nakon završenog službenog dijela posjeta, u carevu je čast bila organizirana pučka svečanost na vojnoj streljani u šumi zvanoj Bedenik u Novim Plavnicama. Za organiziranje svečanosti bio je zadužen bilježnik Franjo Kašaj, kojemu je naređeno da sakupi u gudovačkoj općini snaše i djevojke u narodnoj nošnji, da potraži dobrog dudaša koji će svirati narodna kola. Taj dudaš bio je Vinko Križan, Markov brat. Narodno veselje potrajalo je do zalaska sunca. Car se odvezao sa svojom pratnjom, a narod razišao svojim kućama.
Marko Križan je tada bio pučkoškolac, ali do dana kada je Zvonimir Lovrenčević zapisivao ove njegove uspomene, svega se dobro sjećao. Posjet tako uvaženog gosta kao što je bio car sigurno bi se svakome urezao u sjećanje, a osobito ako je netko od obitelji sudionik takvog velikog događaja.

Nekoliko godina kasnije, 1895. Markov stariji brat, dudaš Vinko, smrtno je stradao prilikom rušenja drveća u šumi. Marko je tada imao 15 godina i bio je zadružni pastir. Vinkova udovica Kata poklonila je Marku bratove dude i on je počeo na njih učiti svirati, a kasnije ih je naučio i izrađivati.

U Gradskom muzeju Bjelovar sačuvane su dvoje Križanove dude. Osim što je bila uništena mješina, ostale su dobro sačuvane i restaurirane su 2016. godine u restauratorskoj radionici Stjepana Večkovića iz Zagreba. Osobito su dragocjene one s njegovim imenom.

U dokumentaciji Glazbenog odjela nalaze se i Križanov rukopisni zapis s pjesmama koje su se pjevale u njegovo vrijeme, a tijekom života izradio je za muzej nekoliko gospodarskih alatki i poklonio ih muzeju.

Sastavila: Silvija Sitta, voditeljica Glazbenog odjela

Jedina sačuvana fotografija na kojoj se nalazi Marko Križan zajedno sa Zvonimirom Lovrenčevićem. Djevojke u nošnji su iz folklorne skupine bjelovarske II. osnovne škole. Autor fotografije nije naveden; snimljeno 1954. godine u Bjelovaru prilikom smotre folklora održane u bjelovarskom Društvenom domu.

Skip to content