1905. godine osnovan Hrvatski sokol u Bjelovaru

Iz povijesti muzeja izdvajamo da je na današnji dan 2005. godine zatvorena izložba „Sto godina Hrvatskog sokola u Bjelovaru“.

Djelovanje i postojanje Hrvatskog sokola u Bjelovaru, nastanak sokolskih tjelovježbenih organizacija u Češkoj i osnivanje Hrvatskog sokola u Zagrebu i u Bosni i Hercegovini prikazano je na 65 panoa i s preko 300 eksponata. Autor stručnog koncepta Božidar Gerić, organizirao je izložbu uz stručnu pomoć djelatnika muzeja Silvije Sitte, Tomislava Matića i Jelene Borošak Marijanović iz Hrvatskog povijesnog muzeja.

Sokolski pokret je nastao iz društvene potrebe koja je promicala tjelovježbu i širenje nacionalne svijesti među slavenskim narodima. Prvo tjelovježbeno društvo Sokol osnovano je u Pragu 1862. g., dok je prvo hrvatsko sokolsko društvo utemeljeno u Zagrebu 1874. g. Na poticaj zagrebačkog Sokola, godine 1905. osnovan je Hrvatski sokol u Bjelovaru.

Iz muzejske knjižnice predstavljamo vam plakat izložbe na kojem je prikazana dvorana bjelovarske sokolane. Zgradu su sagradili sokolaši 1911. g., a projektirao ju je zagrebački arhitekt Dionis Sunko.

Antonija Ravenšćak kustus, voditeljica Povijesnog odjela

Skip to content